GORAN BOJČEVSKI

_

GORAN BOJČEVSKI rođ. 26. prosinca 1982. u Bitoli u Makedoniji, završio je osnovnu i srednju glazbenu školu u Bitoli te je u tom razdoblju bio višestruki državni prvak u klarinetu.
Kao srednjoškolac studirao je kod svjetski poznatog profesora Petka Radeva, nekadašnjeg prvog klarinetista milanske Scale.
Godine 2002., po završetku prve godine Muzičke akademije u Skopju, upisao se na Muzičku akademiju u Ljubljani, gdje je s velikim uspjehom diplomirao 2006. godine u klasi profesora Slavka Goričara.
Na državnom natjecanju u Sloveniji 2003. godine osvojio je zlatnu plaketu. Bio je član Akademskog orkestra iz Ljubljane i ansambla SNG Opere i baleta Ljubljana.
Njegova želja za nadogradnjom znanja i kreativnosti odvela ga je u Salzburg, gdje je 2008. godine, u konkurenciji studenata iz cijelog svijeta, položio prijemni ispit za poslijediplomski studij u najvišoj kategoriji, tj. Meisterklasse, na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu s profesorom Aloisom Brandhoferom, bivšim prvim klarinetistom Berlinske i Bečke filharmonije. Studij je završio s odličnim uspjehom.
Goran je u vrijeme studija postao i prvi klarinetist Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg.
Kao solist uspješno je surađivao s raznim glazbenicima i institucijama širom svijeta, uključujući Sveučilište Mozarteum. U Sloveniji je dugi niz godina bio član benda Terrafolk, a surađivao je s makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim i jazz pijanistom Matijom Dedićem. Utemeljitelj je i glazbenoga stila Balkan nuevo koji se oslanja na njegove balkanske korijene, te ih nadograđuje elementima klasične i tango glazbe.
Posebna čast pripala mu je 2011. godine kada je pozvan da se pridruži elitnom sastavu Balkan Superselection, koji čine poznati glazbenici Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Teodosi Spasov i Marko Ramljak.
U ljeto 2018. godine svojim stilom Balkan Nuevo rasprodao je sve koncerte na velikim festivalima širom Europe.
Internetski forum answer.com svrstava ga u red najboljih klarinetista svijeta.

Neki od najistaknutijih koncerata:

 koncert uz Simfonijski orkestar RTV Slovenija po završetku slovenskoga predsjedavanja EU – Pariz, Francuska, 2008;
 Koncert s grupom Terrafolk na svečanosti dodjele Europske književne nagrade – Ales, Francuska, 2009., 2010 .;
 koncert s vlastitim sastavom Kaneo na ORF festivalu, Austrija, 2009 .;
 solo klarinetist Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg na novogodišnjem koncertu 2008.-2013.;
 Koncert s Gama kvintetom na festivalu Diabeli, Mattsee, Austrija, 2011.;
 Balkan Superselection Concert, Festival Lent, Maribor, 2011.;
 Voditelj tri solo projekta: Etno koncerttante (duo uz harmonikaša Tomaža Marčiča; partiture za violinu, aranžirane i odsvirane na klarinetu i harmonici), Goran Bojčevski kvintet (originalna glazba Bojčevski) i klasični kvintet Goran Bojčevski (autorska glazba Bojčevski, klasična djela i obrade)
 rasprodani koncert na festivalu Lent, kvintet Goran Bojčevski, 2015;
 rasprodani koncert na Ljubljanskom festivalu, Goran Bojčevski klasični kvintet, Crkva Sv. Križa, 2015 .;
 rasprodani koncert na Ljubljanskom festivalu, Suita Balkanski portreti; Goran Bojčevski i Simfonijski orkestar RTV Slovenija, srpanj 2016.
 otvaranje Europske jazz konferencije, Goran Bojčevski kvintet i Bojan Z., rujan 2017:
 rasprodani koncert u Celjskom dvorcu, Goran Bojčevski Classical meets Balkan Nuevo, feat. Vlatko Stefanovski, srpanj 2018.
 koncert na Festivalu Ljubljana, Classical meets Balkan Nuevo, Viteška dvorana Križanke, srpanj 2018 .;
 rasprodani koncert Classical meets Balkan Nuevo, Ohrid Festival, Sveta Sofija, kolovoz 2018. – koncert je proglašen jednim od najboljih u povijesti samog festivala.
 Dva virtuoza, Goran Bojčevski feat. Vlatko Stefanovski, Gallusova dvorana Cankarjevog doma, 21.10.2018.

Bojčevski nije samo instrumentalist, već i skladatelj; njegov je opus impresivan budući da obuhvaća djela raznih žanrova, od klasičnih, etno, jazza do Balkana. Najistaknutiji su:
 Balet He, he, helium (koproducirale Slovenija, Italija, Nizozemska, Hrvatska, Makedonija, BiH) za gudački orkestar, klavir, klarinet, bas gitaru, bubnjeve, u izvedbi orkestra Doma kulture pod vodstvom Simona Dvoršeka, koji je nastupio u Koreji, a zatim nastavio put u SAD-u, u veljači je prikazan u Sarajevu na Sarajevskom zimskom festivalu. U travnju 2014. bio je gost u Cankarjevom domu.
 Im Land der Sonne (Suite za simfonijski orkestar posvećene O.Univ.Prof. Hans-Joerg Angereru), 2012.
 Tanz der Schatten za solo klarinet (posvećen O.Univ.Prof. Aloisu Brandhoferu), 2013., uključen u obvezni nastavni plan i program za buduće magistarske studente klarineta na Mozarteumu
 Komorna glazba: Klarinet i klavirske pjesme: Svemir, 19 (uključen u obvezni nastavni plan i program za buduće magistarske studente klarineta na Mozarteumu), Nakon kiše, Erinnerungen (klavirski trio) za violinu, violončelo i klavir itd.
 Glazba za film Banditenkinder, slovensko-njemačke koprodukcije o ukradenoj djeci, režija Maja Weiss. Film je uvršten među najbolje dokumentarne filmove u Sloveniji i nastavlja svoje putovanje po Njemačkoj.
 Raum 4023, skladba koju je napisao na poziv Bläserphilharmonie iz Salzburga, a premijerno izvedena 11.10. 2014. u Salzburgu.
 Odvraćanje pogleda s Mirjanom Borčić, dokumentarni film Maje Weiss, ožujak 2017.
 Four Seasons, Quintet (klarinet, harmonika, klavir, violina, kontrabas), praizvedba na Festivalu Ljubljana, 2015.
 Balkanski portreti (cjelovečernji program za simfonijski orkestar i soliste), praizvedba na Festivalu Ljubljana, 2016.
 Nostalgie, skladba koju je napisao na poziv Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg, praizvedba 6.5. 2017.
 Derviš i smrt, glazba za balet, 63. Splitski festival, kolovoz 2017. (nominacija za najbolju predstavu u Hrvatskoj)
 Classical meet Balkan Nuevo, Solisti i gudački kvintet, 2018.