NINO ROTA ENSEMBLE

_

Nino Rota Ensemble nastao je 1995. godine prigodom proslave stote obljetnice kinematografije. Ovaj atraktivni sekstet čine vrsne talijanske glazbenice povezane dvjema zajedničkim strastima – prema glazbi i prema filmu: Rosa Sorice (sopran), Giannina Guazzaroni (violina), Federica Torbidoni (flauta), Graziana Giansante (oboa), Cecilia Amadori (violončelo) i Deborah Vico (klavir i aranžmani). Na njihovu repertoaru nalaze se najslavnije kompozicije nekih od najvećih talijanskih i svjetskih skladatelja filmske glazbe, kao što su Nino Rota, Ennio Morricone, Stelvio Cipriani, Riz Ortolani, Nicola Piovani, George Gershwin, Leonard Bernstein, Max Steiner i drugi, u originalnim aranžmanima koje je pijanistica Deborah Vico priredila i prilagodila za Ansambl.

Nino Rota Ensemble nastao je 1995. godine prigodom proslave  stote obljetnice kinematografije. Ovaj atraktivni sekstet čine vrsne talijanske glazbenice povezane dvjema  zajedničkim strastima –  glazbomi i filmom:  Rosa Sorice (sopran), Giannina Guazzaroni (violina), Federica Torbidoni (flauta), Graziana Giansante (oboa), Cecilia Amadori(violončelo) i Deborah Vico (klavir i aranžmani).

Godine 2013. bila je  dvadeseta obljetnica smrti jednoga od najvećih talijanskih suvremenih redatelja, Federica Fellinija (1920.– 1993.).  Nino Rota Ensemble posvetio mu je  poseban program glazbe iz njegovih filmova.

Od samog osnivanja, sastav  intenzivno koncertira afirmirajući se svojim umijećem i originalnošću postave diljem Europe i u brojnim vaneuropskim zemljama, nastupajući u najprestižnijim dvoranama u Švedskoj (Stockholm, Vaesteros), Portugalu (Lisabon, Coimbra), Egiptu (Kairo, Aleksandrija), Njemačkoj (München), Francuskoj (Annecy, Lille i Arras), Hrvatskoj (Zagreb, Split), Grčkoj (Patras, Rodos, Solun), Turskoj (Istanbul, Ankara, Izmir), Azerbejdžanu (Baku), Tajvanu (Taipei i drugih deset gradova), Brazilu (S.Paulo, Belo Horizonte, Juiz del Fora, Rio de Janeiro), Tunisu (Kartaga), Maroku (Casablanca), Cipru (Limassol, Nikozija, Pathos, Bellapais, Famagosta), Libanonu, Libiji i Siriji (Beirut, Tripoli, Damask), Luksemburgu (Luksemburg), Litvi (Riga), Indoneziji (Džakarta), Nigeriji.

Među brojnim nastupima Ansambla u različitim dijelovima svijeta, posebno se ističu  važni koncerti na otvaranju međunarodnih filmskih festivala, poput festivala u Solunu, Annecyju, Villeruptu, Stockholmu, Luksemburgu.

Članice Ansambla nagrađivane su na državnim i međunarodnim natjecanjima, usavršavale su se i pohađale seminare kod najuglednijih  profesora međunarodnog ugleda, te su poznate i cijenjene kao solistice u raznim komornim sastavima, a kontinuirano surađuju i s najboljim talijanskim orkestrima.

Nino Rota Ensemble predstavlja poseban repertoar, izvodeći najslavnije kompozicije nekih od najvećih talijanskih i svjetskih skladatelja filmske glazbe, kao što su Nino Rota, Ennio Morricone, Stelvio Cipriani, Riz Ortolani, Nicola Piovani, George Gershwin, Leonard Bernstein, Max Steiner i drugi, u originalnim aranžmanima koje je pijanistica Deborah Vico priredila i prilagodila za Ansambl.

Prigodom obilježavanja stote obljetnice smrti Giuseppea Verdija godine 2001, održale su niz koncerata u inozemstvu kao predstavnice Italije, među kojima se ističe nastup u prestižnom Teatru Municipal u Sao Paolu( Brazil), u suradnji s nekima od najslavnijih imena talijanske vokalne lirike, poput Cecilie Gasdia, Pietra Ballo, Giorgia Merighi i Fiorenze Cossotto.

Imale su čast nastupiti i na velikim događanjima vezanim uz  film, u nazočnosti slavnih režisera i skladatelja (Stelvio Cipriani, Ennio Morricone, Ettore Scola, Francesco Rosi i Marco Bellocchio).

Pored brojnih diskografskih snimki, koncerte Ansambla prenosila je RAI, Radio Vatikan, Portugalska nacionalna televizija te brojne nacionalne i međunarodne mreže. Nedavno objavljen nosač zvuka  sa snimkama njihova repertoara doživljava velik uspjeh širom svijeta.

Službena internet stranica Ansambla:

www.ninorota.it

NINO ROTA ENSEMBLE – recenzija

_

Sonora” Nagrada za najbolji CD i Soundtrack za  2007. dodijeljen Nino Rota ansamblu
Corriere della Sera

Žiri glazbene nagrade  za film “Premio Sonora glazba za film” jednoglasno je odlučio  da nagradu za  2007. godinu dodijeli Ansamblu Nino Rota, sastavu kojeg čini šest poznatih glazbenica, zahvaljujući njihovoj uvjerljivoj i pohvalnoj izvedbi, aranžmanima, te produkciji CD-a nazvanog “Giulietta” kao najboljem izdanju u 2007. godini. Povijest Fellinjeve filmske produkcije i sjećanje na veliku Giulettu Masina oživjeli su kroz note “Ansambla Nino Rota” i njihovu interpretaciju filmske glazbe iz filmova kultnoga redatelja. Izvodeći velike melodije Nina Rote uspijevale su evocirati u mašti slušatelja emocije povezane s najboljom tradicijom talijanske kinematografije.

La Repubblica
Šest glazbenica pod zvijezdama fascinirale su publiku snagom svoje  isključivo akustične glazbe. Uspjeh njihove formule je zanos, izazov izvođenja glazbe pisane za velike orkestre, a u Rimu  je to zaista veliki uspjeh ! Njihova dugim aplauzima nagrađena izvedba otvoria je ljetnu sezonu u prijestolnici.

Il Mattino, Napulj
Sastav „Nino Rota Ensemble“ treba biti nagrađen za veliku zaslugu: radi se o sposobnosti da privuče čak i onaj dio publike nenavikao na akustičan zvuk glazbe tipičan za koncerte klasične glazbe. Zasluga je to pijanistice Deborah Vico koja je pažljivo i brižno odabrala i složila njihov repertoar i aranžmane. Rezultat je vrlo ugodna i rafinirana  glazbena produkcija u sjajnoj izvedbi glazbenica iz pokrajine Marche.

Il Giornale di Sicilia, Palermo
Izuzetan koncert u čast prisjećanja na glazbene teme poznatih filmova održan je jučer u Teatru Piccinni u  Bariju. Beskonačan niz aplauza za sjajno pripremljeni ansambl koji je uspio oživjeti gotovo nadrealnu atmoseru  slavnih filmova poput Bilo jednom u Americi (Once Upon a Time in America), Ljubavna priča (Love Story), Amarcord  i mnogih drugih.

Il Resto del Carlino, Bologna
Očaravajući vocal Tiziane Santarelli, odlučna no istovremeno nježna i delikatna boja zvuka violine Giannine Guazzaroni, sjajna tehnika I fluidnost flaute Federice Torbidoni i oboe Graziane Giansante, pažljiva i precizna  and precise pratnja violončela Cecilie Amadori i savršeno vodstvo pijanistice  Deborah Vico (koja je i napisala aranžmane) pridobila je – razoružala je brojnu publiku u koncertnoj dvorani.


Il Resto del Carlino, Pesaro
Samo je šest glazbenica u ansamblu, ali zvuče kao kompletan orkestar. Njihova glazba leti i potpuno ispunjava  čitav prostor prekrasnog i prepunog teatra. Atmosfera je magična. Pozornost svake osobe privučena je ovom šestorkom sjajnih glazbenica a melodije  struje gotovo božanski; tehnika glazbenica je besprijekorna a pljesku nema kraja..

La Nuova Ferrara, Ferrara
Izvedba Ansambla Nino Rota koji je posvetio čitav concert Federicu Felliniju i izvanrednoj glazbi Nina Rote primljena je sinoć izuzetno dobro. Publika je pokazala da veoma cijeni preciznu i vrlo  dojmljivu izvedbu ovih odličnih glazbenica. Glasovi i instrumenti bili su u savršenoj formalnoj i  stilskoj ravnoteži zahvaljujući prekrasnim aranžmanima koje je priredila pijanistica Deborah Vico. 

Augsburger Allgemeiner
” Filmske špice iz snova ”    

Dvorana “Parktheater”: Nino Rota Ensemble opčinio publiku

Kakvu magičnu i šarmantnu atmosferu može stvoriti izuzetna izvedba klasika filmske glazbe, na izvanredan je način pokazao Nino Rota Ensamble iz Ancone tijekom odlično pripremljenog koncerta u dvorani Parktheater, Kurhaus.
Čak i bez potpore filmskih prizora  šest mladih dama glazbenica ponudilo je fascinantan i nezaboravan koncertni doživljaj na njihovom posljednjem nastupu u sklopu koncretne turneje  “Viva l’ Italia”.
Ansambl osnovan 1995. godine zaronio je s impresivnom bravurom u prebogat svijet filmske glazbe. Neki od vrhunaca njihova zanimljivog repertoara bile su neke komppzicije velikog Ennia Morriconea, pa su uz njegova najpoznatija djela poput “Once upon a time in America”, “Cinema Paradiso”  izvele i neka od njegovih manje poznatih djela poput divne ljubavne teme  “Metti una sera……”
Umjetnička voditeljica ovog šarmantnog seksteta karizmatična je pijanistica Deborah Vico, a svestrana umjetnica neiscrpne energijeuključen au mnoge zanimljive projekte, tkđ. protagonistica pop grupe “Quintessenza”.
Zajedno s jednako sjajnim kolegicama Federicom Torbidoni, Gianninom Guazzaroni, Tizianom Santarelli, Grazianom Giansante e Ceciliom Amadori, u potpunosti je oduševila publiku.
Ova  dojmljiva mala formacija uspjela je s jednakom atmosferom i grandioznošću izvesti kompozicije Ennia Morriconea namijenjena velikim orkestrima : “Mission”, zatim teme “La strada” i “Otto e mezzo” Nina Rote, “Life is beautiful” Nicole Piovanija te  “Piano lessons” Michaela Nymana.
Ženski ansambl s mnogo stila i bogatim zvukom
U prepunoj dvorani besprijekorne akustike Kurhaustheatra, činilo se da je elegantan i ženstven ansambl dodatno izgledom i zvukom nadahnut tom atmosferom, dobronamjerno su prihvaćeni i najpopularniji engleski filmski mjuzikli  poput “Cats” ili holivudski „Titanic“ Celine Dion.


Toelzer Kurier, München, Njemačka

Klasici filmske glazbe
Nino Rota: Slavlje za uši

Talijanski sastav „Ensemble Nino Rota” predstavlja ne samo prvoklasnu klasičnu glazbu, već za njene razmažene fanove znači iznad svega jedinstvenu interpretaciju klasičnih i slavnih filmskih tema.
Među vrhuncima večeri publika je posebno nagradila “Summertime” Georgea Gershwina, te nezaboravnu temu  “Memory” iz engleske produkcije  “Cats” Andrewa Lloyda Webbera.
Posjetitelji su bili omamljeni  i potpuno poneseni izvanrednom izvedbom Ansambla. Stojećim ovacijama na kraju koncerta pokazali su glazbenicama svoje divljenje bolje no što se to može riječima.

NINO ROTA ENSAMBLE – repertoar

_

FILM I GLAZBA

Najljepša filmska glazba

HOMMAGE ALBERTU SORDIJU

Komedija na talijanski način

Presjek povijesti glazbe i filma

MAGIČNI SVIJET WALTA DISNEYA

Najljepše pjesme iz njegovih poznatih filmova

OPERNI PODIJ

Najpoznatije operne arije i ljubavni dueti

BOŽIĆNI KONCERT

Poznati Božićni napjevi

UKSRŠNJI KONCERT

Slavni Uskršnji napjevi

AMERIKA, AMERIKA!

Hommage dvojici najpoznatijih američkih skladatelja

TALIJANSKI SALON

Najslavnije komorne arije talijanskog repertoara

ŽIVIO MJUZIKL!

Najljepše arije iz poznatih mjuzikala

 

HOMMAGE ASTORU PIAZZOLLI

Najljepša glazba argentinskog skladatelja