HENSCHEL QUARTET

_

Ugledni Henschel kvartet sa sjedištem u Münchenu osnovan je 1994, te  2019. godine obilježava srebrnu, dvadesetpetu obljetnicu djelovanja. Njegovi su članovi violinisti, Christoph Henschel i Gregory Maytan, zatim Monika Henschel, viola i Matthias Beyer-Karlshoj, violončelo. Svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama osvojili su nagradu Orlando HRT-a za 2015. godinu, uz doista dojmljivo obrazloženje glazbenog žirija Nagrade. O njihovim izvedbama portal Seen & Heard International piše: “Ukoliko ikad budete imali prigodu poslušati recital Henschel Quarteta, iskoristite je svakako. Sviranje gudačkog kvarteta rijetko može biti bolje od njihovoga” dok je Musicweb-International.com napisao: “…svirali su s vrhunskim povjerenjem svirača koji njuše svaku notu…”. The New York Times opisao je njihov nastup 2010. kao “…nešto prelijepo…toplo nijansiranje odsvirano s neodoljivom energijom i dobrim raspoloženjem”. O snimci njihove svjetske praizvedbe Bruchovog Gudačkog kvarteta u E duru sa solistom na violi Kazuki Sawom, nagrađenoj od International Musicweb-a kao CD godine za 2009., portal je napisao: “…još jedan izvanredan uspjeh koji bi trebao odmah biti rasprodan…” te “…Henschel Kvartet…vrhunska izvedba, puna energije, misterija i ljepote.” O izvedbama u Carnegie Hall-u tijekom tijekom 2013. godine, skladatelj John Corigliano je u osvrtu na koncert napisao: “Veličanstveni Henschel kvartet svira kao da su jedna osoba. Oni su strastveni, točni i glazbeno sofisticirani. Bio sam zapanjen kvalitetom njihovih nastupa.”

Ugledni Henschel kvartet sa sjedištem u  Münchenu osnovan je 1994, te  2019. godine obilježava srebrnu, dvadesetipetu  obljetnicu djelovanja. 

Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na  66. Dubrovačkim ljetnim igrama, ugledni Henschelkvartet sa sjedištem u Münchenu, koji je 2014. godine proslavio dvadesetu obljetnicu djelovanja, osvojio je nagradu Orlando HRT-a za 2015. godinu, uz dojmljivo obrazloženje ocjenjivačkoga suda za glazbeni dio programa: Oni su na tragu naslova jedne od njihovih europskih praizvedbi, a s pomoću vlastita vrhunskog zalaganja iskazali sve moguće „vizije i čuda“ što ih svojim slušateljima može ponuditi glazba. Bili su čas lirski sjetni, čas šarmantno duhoviti, čas dramatski uznemireni. To je u svakom slučaju bio jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbeničkoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara.

             Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio članovima osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel, započela je međunarodna karijera Henschel kvarteta. Već godinu dana kasnije Kvartet je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Evianu, Banffu i Salzburgu, a sljedeće godine osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki.  Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za Kvartet Juilliard, odveli su ih u sam vrh međunarodne komorne glazbe. O tome svjedoče i brojni pozitivni komentari, poput ovoga objavljenog u Los Angeles TimesuOvo je, bez sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet.

             Glazbeno putovanje Kvarteta obilježeno je brojnim iznimnim događajima. Tako je nastupio na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine te putovao u Bruxelles kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke.  U ožujku 2010. Kvartet je imao čast nastupiti u Vatikanu, u nazočnosti Pape Benedikta XVI.  Redoviti gosti u kraljevskoj palači u Madridu, članovi Kvarteta svirali su na četiri Stradivarijeva glazbala iz kraljevske zbirke. U lipnju 2012. Henschel kvartet pozvan je da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede sve Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste je godine violistica Monika Henschel postala predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. godine Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. Među najvažnije događaje u prošloj i tekućoj sezoni ubrajaju se  nastupi u Londonu, Amsterdamu, New Yorku (Carnegie Hall), Washingtonu DC (Nacionalna galerija), Yokohami i Tokiju (Sveučilište Geidai). Snimke Kvarteta nagrađene su brojnim nagradama, uključujući  nagradu njemačke kritike (Preis der Deutschen Schallplattenkritik) te s nekoliko nagrada za nosač zvuka godine (IMW). Njihove nosače zvuka preporučuju ugledne tiskovine, kao što su Gramophone Magazine, The Sunday Times i Süddeutsche Zeitung.

             U pripremi je nosač zvuka s djelima suvremenog američkog skladatelja Christophera Theofanidisa. Ansambl redovito prihvaća pozive za održavanje  predavanja i seminara na uglednim svjetskim institucijama, od Sveučilišta Yale u SAD-u do Royal Northern College of Music u Engleskoj i Sveučilišta u Melbourneu. Kvartet kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture Bavarske na glazbenim projektima za mlade u Münchenu. Već deset godina Kvartet daje svoj doprinos kao ambasador međunarodne organizacije SOS Dječje selo.                                                              

O njihovim izvedbama ugledni portal Seen & Heard International piše: “Ukoliko ikad budete imali prigodu poslušati recital Henschel Quarteta, iskoristite je svakako Sviranje gudačkog kvarteta rijetko može biti bolje od njihovoga” dok je Musicweb-International.com  napisao, svirali su s vrhunskim povjerenjem svirača koji njuše svaku notu..”., The New York Times opisao je njihov nastup 2010. kao “…nešto prelijepo…toplo nijansiranje odsvirano s neodoljivom energijom i dobrim raspoloženjem”.  O snimci njihove svjetske praizvedbe Bruchovog Gudačkog kvarteta u E duru uz violista Kazuki Sawa, nagrađenoj od International Musicweb-a kao CD godine za 2009., portal je napisao: “…još jedan izvanredan uspjeh koji bi trebao odmah biti rasprodan…” i “…Henschel Kvartet…vrhunska izvedba, puna energije, misterija i ljepote.”  O izvedbama u Carnegie hall-u tijekom 2013. godine, skladatelj John Corigliano je u osvrtu na koncert napisao: “Veličanstveni Henschel kvartet svira kao da su jedna osoba. Oni su strastveni, točni i glazbeno sofisticirani. Bio sam zapanjen kvalitetom njihovih nastupa.”

Godine 2013. ansambl je nastupio u Velikoj Britaniji na Lake District Summer Music Festivalu koji je uključio i europsku praizvedbu djela Christophera Theofanidesa Vizije i čuda za gudački kvartet, o kojoj je portal Seen & Heard International napisao: “Tijekom ovog fantastičnog  recitala upadljiva je bila savršena (nedirnuta) intonacija Henschel kvarteta udružena sa čvrstim i nepopustljivim jedinstvom glazbenika tijekom širokih (bezbrojnih) kontrasta i tegobno virtuoznih zahtjeva djela. Rijetkost je naići na kvalitetu izvedbe poput ove, pa ako u budućnosti budete imali priliku čuti recital Henschel kvartet, iskoristite je odmah.”

Tijekom 2014. Henschel Kvartet koncertirao u Kaliforniji, održao turneje po Japanu i Danskoj te je nastupio u Londonu u kultnom St John’s Smith Square-u  

U 2014.-oj godini kvartet je obilježio i svoju 20-tu obljetnicu  te je izveo i memorijalni koncert za skladatelja  Hansa Wernera Henzea, preminulog 2012. godine, izvodeći njegov Prvi gudački kvartet kao dio programa Minhenskoga bijenala. 

Poveznica na filmski portret o HENSCHEL KVARTETU snimljen prilikom njihove petnaeste obljetnice djelovanja: 

http://www.nmz.de/media/video/henschel-quartet-a-portrait

http://www.hrt.hr/322946/organizacija/kvartetu-henschel-urucena-hrt-ova-nagrada-orlando

_

[/vc_column_text]