HENSCHEL QUARTET

_

Ugledni Henschel kvartet sa sjedištem u Münchenu osnovan je 1994, te je 2014. godine obilježio je dvadesetu obljetnicu djelovanja. Njegovi su članovi violinisti, Christoph Henschel i Catalin Desaga, zatim Monika Henschel, viola i Matthias Beyer-Karlshoj, violončelo. Svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama osvojili su nagradu Orlando HRT-a za 2015. godinu, uz doista dojmljivo obrazloženje glazbenog žirija Nagrade. O njihovim izvedbama portal Seen & Heard International piše: “Ukoliko ikad budete imali prigodu poslušati recital Henschel Quarteta, iskoristite je svakako. Sviranje gudačkog kvarteta rijetko može biti bolje od njihovoga” dok je Musicweb-International.com napisao: “…svirali su s vrhunskim povjerenjem svirača koji njuše svaku notu…”. The New York Times opisao je njihov nastup 2010. kao “…nešto prelijepo…toplo nijansiranje odsvirano s neodoljivom energijom i dobrim raspoloženjem”. O snimci njihove svjetske praizvedbe Bruchovog Gudačkog kvarteta u E duru sa solistom na violi Kazuki Sawom, nagrađenoj od International Musicweb-a kao CD godine za 2009., portal je napisao: “…još jedan izvanredan uspjeh koji bi trebao odmah biti rasprodan…” te “…Henschel Kvartet…vrhunska izvedba, puna energije, misterija i ljepote.” O izvedbama u Carnegie Hall-u tijekom tijekom 2013. godine, skladatelj John Corigliano je u osvrtu na koncert napisao: “Veličanstveni Henschel kvartet svira kao da su jedna osoba. Oni su strastveni, točni i glazbeno sofisticirani. Bio sam zapanjen kvalitetom njihovih nastupa.”

Ugledni Henschel kvartet sa sjedištem u  Münchenu osnovan je 1994, te je 2014. godine obilježio dvadesetu obljetnicu djelovanja. 

Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na  66. Dubrovačkim ljetnim igrama, ugledni Henschelkvartet sa sjedištem u Münchenu, koji je 2014. godine proslavio dvadesetu obljetnicu djelovanja, osvojio je nagradu Orlando HRT-a za 2015. godinu, uz dojmljivo obrazloženje ocjenjivačkoga suda za glazbeni dio programa: Oni su na tragu naslova jedne od njihovih europskih praizvedbi, a s pomoću vlastita vrhunskog zalaganja iskazali sve moguće „vizije i čuda“ što ih svojim slušateljima može ponuditi glazba. Bili su čas lirski sjetni, čas šarmantno duhoviti, čas dramatski uznemireni. To je u svakom slučaju bio jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbeničkoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara.

     Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio članovima osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel, započela je međunarodna karijera Henschel kvarteta. Već godinu dana kasnije Kvartet je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Evianu, Banffu i Salzburgu, a sljedeće godine osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki.  Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za Kvartet Juilliard, odveli su ih u sam vrh međunarodne komorne glazbe. O tome svjedoče i brojni pozitivni komentari, poput ovoga objavljenog u Los Angeles TimesuOvo je, bez sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet.

            U veljači 2016. godine Kvartet je poželio dobrodošlicu novome članu, proslavljenom violinistu Catalinu Desaga.

             Glazbeno putovanje Kvarteta obilježeno je brojnim iznimnim događajima. Tako je nastupio na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine te putovao u Bruxelles kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke.  U ožujku 2010. Kvartet je imao čast nastupiti u Vatikanu, u nazočnosti Pape Benedikta XVI.  Redoviti gosti u kraljevskoj palači u Madridu, članovi Kvarteta svirali su na četiri Stradivarijeva glazbala iz kraljevske zbirke. U lipnju 2012. Henschel kvartet pozvan je da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede sve Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste je godine violistica Monika Henschel postala predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. godine Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. Među najvažnije događaje u prošloj i tekućoj sezoni ubrajaju se  nastupi u Londonu, Amsterdamu, New Yorku (Carnegie Hall), Washingtonu DC (Nacionalna galerija), Yokohami i Tokiju (Sveučilište Geidai). Snimke Kvarteta nagrađene su brojnim nagradama, uključujući  nagradu njemačke kritike (Preis der Deutschen Schallplattenkritik) te s nekoliko nagrada za nosač zvuka godine (IMW). Njihove nosače zvuka preporučuju ugledne tiskovine, kao što su Gramophone Magazine, The Sunday Times i Süddeutsche Zeitung.

             U pripremi je nosač zvuka s djelima suvremenog američkog skladatelja Christophera Theofanidisa. Ansambl redovito prihvaća pozive za održavanje  predavanja i seminara na uglednim svjetskim institucijama, od Sveučilišta Yale u SAD-u do Royal Northern College of Music u Engleskoj i Sveučilišta u Melbourneu. Kvartet kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture Bavarske na glazbenim projektima za mlade u Münchenu. Već deset godina Kvartet daje svoj doprinos kao ambasador međunarodne organizacije SOS Dječje selo.                                                              

O njihovim izvedbama ugledni portal Seen & Heard International piše: “Ukoliko ikad budete imali prigodu poslušati recital Henschel Quarteta, iskoristite je svakako Sviranje gudačkog kvarteta rijetko može biti bolje od njihovoga” dok je Musicweb-International.com  napisao, svirali su s vrhunskim povjerenjem svirača koji njuše svaku notu..”., The New York Times opisao je njihov nastup 2010. kao “…nešto prelijepo…toplo nijansiranje odsvirano s neodoljivom energijom i dobrim raspoloženjem”.  O snimci njihove svjetske praizvedbe Bruchovog Gudačkog kvarteta u E duru uz violista Kazuki Sawa, nagrađenoj od International Musicweb-a kao CD godine za 2009., portal je napisao: “…još jedan izvanredan uspjeh koji bi trebao odmah biti rasprodan…” i “…Henschel Kvartet…vrhunska izvedba, puna energije, misterija i ljepote.”  O izvedbama u Carnegie hall-u tijekom 2013. godine, skladatelj John Corigliano je u osvrtu na koncert napisao: “Veličanstveni Henschel kvartet svira kao da su jedna osoba. Oni su strastveni, točni i glazbeno sofisticirani. Bio sam zapanjen kvalitetom njihovih nastupa.”

Godine 2013. ansambl je nastupio u Velikoj Britaniji na Lake District Summer Music Festivalu koji je uključio i europsku praizvedbu djela Christophera Theofanidesa Vizije i čuda za gudački kvartet, o kojoj je portal Seen & Heard International napisao: “Tijekom ovog fantastičnog  recitala upadljiva je bila savršena (nedirnuta) intonacija Henschel kvarteta udružena sa čvrstim i nepopustljivim jedinstvom glazbenika tijekom širokih (bezbrojnih) kontrasta i tegobno virtuoznih zahtjeva djela. Rijetkost je naići na kvalitetu izvedbe poput ove, pa ako u budućnosti budete imali priliku čuti recital Henschel kvartet, iskoristite je odmah.”

Tijekom 2014. Henschel Kvartet koncertirao u Kaliforniji, održao turneje po Japanu i Danskoj te je nastupio u Londonu u kultnom St John’s Smith Square-u  

U 2014.-oj godini kvartet je obilježio i svoju 20-tu obljetnicu  te je izveo i memorijalni koncert za skladatelja  Hansa Wernera Henzea, preminulog 2012. godine, izvodeći njegov Prvi gudački kvartet kao dio programa Minhenskoga bijenala. 

Poveznica na filmski portret o HENSCHEL KVARTETU snimljen prilikom njihove petnaeste obljetnice djelovanja: 

http://www.nmz.de/media/video/henschel-quartet-a-portrait

http://www.hrt.hr/322946/organizacija/kvartetu-henschel-urucena-hrt-ova-nagrada-orlando

HENSCHEL QUARTET – repertoar
REPERTOARNA LISTA  (RUJAN 2012)

_

Johann Sebastian Bach ( 1685 – 1750 )

Choralvorspiel “O Mensch, bewein’ Dein Sünde groß”BWV 622

Choralvorspiel “Kyrie. Gott Vater in Ewigkeit”aus der Klavierübung, 3.Teil BWV 669

“Die Kunst der Fuge”BWV 1080 Kontrapunkte Nr.1,3,5,6,13 rectus

Orgeltriosonate Nr.2 c-Moll BWV 526 in der Bearbeitung für Streichtrio Vivace, Largo, Allegro

 

Joseph Haydn ( 1732 – 1809 )

Streichquartett Es-Dur op.33/2 Allegro moderato, Scherzo-Allegro, Largo e sostenuto, Finale-Presto

Streichquartett C-Dur op.33/3″Vogel” Allegro moderato,Scherzo-Allegretto,Adagio ma non troppo,Finale-Rondo-Presto

Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze”op.51 Introduzione-Maestoso ed Adagio,  Sonata I.Largo, 

Sonata II.Grave e Cantabile,  Sonata III.Grave,  Sonata IV.Largo,  Sonata V.Adagio,  Sonata VI.Lento,  Sonata VII.Largo, 

Il terremoto.Presto e con tutta la forza

Streichquartett h-Moll op.64/2 Allegro spiritoso,Adagio ma non troppo,Menuet-Allegretto,Finale-Presto

Streichquartett D-Dur op.64/5 “Lerchenquartett” Allegro moderato,Adagio cantabile,Menuet-Allegretto,Finale-Vivace

Streichquartett F-Dur op.74/2 Allegro spiritoso,Andante grazioso,Menuet,Finale-Presto

Streichquartett g-Moll op.74/3 “Reiter”Allegro non troppo,Largo assai,Menuet-Allegretto,Finale-Allegro con brio

Streichquartett G-Dur op.76/1 Allegro con spirito,  Adagio sostenuto,  Menuet-Presto-Trio,  Finale-Allegro ma non troppo

Streichquartett F-Dur op.77/2 Allegro moderato,Menuet-Presto,Andante,Finale-Vivace assai 

Streichquartett d-Moll op.103 Andante grazioso,Menuet ma non troppo presto 

 

Luigi Boccherini ( 1743 – 1805 )

Streichquartett g-Moll op.33/5 Allegro commodo,Andantino,Minuetto con moto,Allegro giusto 

 

Wolfgang Amadeus Mozart ( 1756 – 1791 )

Streichquartett B-Dur KV 159 Andante,Allegro,Rondo-Allegro grazioso

Streichquartett G-Dur KV 387 Allegro vivace assai,Menuetto-Allegro,Andante cantabile,Molto Allegro

Streichquartett d-Moll KV 421 Allegro moderato,Andante,Menuetto-Allegretto,Allegretto ma non troppo

Streichquartett Es-Dur KV 428 Allegro ma non troppo,Andante con moto,Menuetto-Allegretto,Allegro vivace

Streichquartett B-Dur KV 458 “Jagdquartett” Allegro vivace assai,Menuetto-Moderato,Adagio,Allegro assai

Streichquartett A-Dur KV 464 Allegro,Menuetto,Andante,Allegro non troppo

Streichquartett C-Dur KV 465 “Dissonanzen”Adagio,Allegro,  Andante cantabile,  Menuetto-Allegro,  Allegro molto

Streichquartett D-Dur KV 499 Allegretto,Menuetto-Allegretto,Adagio,Molto Allegro

Streichquartett D-Dur KV 575 Allegretto,Andante,Menuetto-Allegretto,Allegretto

Streichquartett B-Dur KV 589 Allegro,Larghetto,Menuetto-Moderato,Allegro assai

Streichquartett F-Dur KV 590 Allegro moderato,Allegretto,Menuetto-Allegretto,Allegro

“Adagio und Fuge” c-Moll KV 546

Fuge in c-Moll KV 405/1 aus dem Wohltemperierten Klavier von J.S.Bach Band II, 2

Fuge in Es-Dur KV 405/2 aus dem Wohltemperierten Klavier von J.S.Bach Band II, 7

Fuge in D-Dur KV 405/5 aus dem Wohltemperierten Klavier von J.S.Bach Band II, 5

Divertimento D-Dur KV 136 Allegro,Andante,Presto

Divertimento F-Dur KV 138 Allegro,Andante,Presto

Duo für Violine und Viola B-Dur KV 424 Adagio,Allegro,  Andante cantabile, 

Thema con variazioni:Andante cantabile

Streichquintett c-Moll KV 406 Allegro,Andante,Menuetto in canone,Allegro

Streichquintett g-Moll KV 516 Allegro,  Menuetto-Allegretto,  Adagio ma non troppo,  Adagio,Allegro

Hornquintett Es-Dur KV 407 Allegro,Andante,Rondo-Allegro

Klarinettenquintett A-Dur KV 581 Allegro,Larghetto,Menuetto,Allegretto con Variazioni

Flötenquartett D-Dur KV 285 Allegro,Adagio,Rondeau 

Fortsetzung

 Wolfgang Amadeus Mozart ( 1756 – 1791 )

Oboenquartett F-Dur KV 370 (368b) Allegro,Adagio,Rondeau-Allegro

Klavierquartett g-Moll KV 478 Allegro,Andante,Rondo-Allegro moderato

Klavierquartett Es-Dur KV 493 Allegro,Larghetto,Allegretto

 

Andreas Romberg ( 1767 – 1821 )

Flötenquintett e-Moll op.41/1 Allegro,Menuetto-Allegretto moderato,Larghetto,Finale-Allegretto vivace

 

Ludwig van Beethoven ( 1770 – 1827 )

Streichquartett F-Dur op.18/1 Allegro con brio,Adagio affetuoso ed appassionato,Scherzo-Allegro molto,Allegro

Streichquartett G-Dur op.18/2 Allegro,  Adagio cantabile,  Scherzo-Allegro,  Allegro molto quasi presto

Streichquartett D-Dur op.18/3 Allegro, Andante con moto, Allegro, Presto

Streichquartett c-Moll op.18/4 Allegro ma non tanto,Andante scherzoso quasi Allegretto,Menuetto-Allegro,Allegretto

Streichquartett A-Dur op.18/5 Allegro, Menuetto, Andante cantabile, Allegro

Streichquartett B-Dur op.18/6 Allegro con brio, Adagio ma non troppo, Scherzo-Allegro,

La Malinconia-Adagio,Allegretto quasi Allegro

Streichquartett F-Dur op.59/1  Allegro,Allegretto vivace e sempre scherzando,Adagio molto e mesto,Thème russe-Allegro

Streichquartett e-Moll op59/2  Allegro,MoltoAdagio-Si tratta questo pezzo con molto di sentimento,                       

Allegretto,Finale-Presto

Streichquartett C-Dur op.59/3 Introduzione Andante con moto,Allegro vivace,  Andante con moto quasi Allegretto,

Menuetto grazioso,  Allegro molto

Streichquartett Es-Dur op.74″Harfe”Poco Adagio,Allegro,  Adagio ma non troppo,  Presto,  Allegretto con Variazioni

Streichquartett f-Moll op.95 Allegro con brio,  Allegretto ma non troppo,  Allegro assai vivace ma serioso,

Larghetto espressivo,Allegretto agitato

Streichquartett Es-Dur op.127 Maestoso,Allegro teneramente,  Adagio ma non troppo e molto cantabile, 

Scherzo-Vivace,    Finale-Allegro

Streichquartett B-Dur op.130 Adagio ma non troppo,Allegro,  Presto,  Andante con moto,ma non troppo, 

Alla danza tedesca-Allegro assai,  Cavatina-Adagio molto espressivo.  Finale-Allegro

Streichquartett cis-Moll op.131 I Adagio ma non troppo e molto espressivo,  II Allegro molto vivace, 

III Allegro moderato,Adagio,Più vivace,  IV Andante ma non troppo e molto cantabile,

V Presto,  VI Adagio quasi un poco andante,  VII Allegro

Streichquartett a-Moll op.132 Assai sostenuto,Allegro,  Allegro ma non tanto,  Molto adagio, 

Alla marcia-assai vivace,Più allegro,Presto attacca  Allegro appassionato                                    

Streichquartett “Große Fuge”B-Dur op.133 Overtura.Allegro-Fuga:Meno mosso e moderato,

Allegro molto e con brio,Meno mosso e moderato,Allegro molto e con brio,Allegro

Streichquartett F-Dur op.135 Allegretto,  Vivace,  Lento assai,cantante e tranquillo,   Grave ma non troppo tratto-Allegro

Streichtrio G-Dur op.9 Nr.1 Adagio/Allegro con brio,  Adagio,ma non tanto et cantabile,  Scherzo:Allegro,  Presto

Streichquintett C-Dur op.29 Allegro moderato, Adagio molto espressivo, Scherzo-Allegro, Presto

Klavierquartett Es-Dur op.16 Grave,Allegro ma non troppo,Andante cantabile,Rondo-Allegro ma non troppo

Sextett Es-Dur op.81b f. Quartett + 2 Hörner   Allegro con brio,Adagio,Rondo-Allegro

 

Anton Reicha ( 1770 – 1836 )

Quintett A-Dur op.105 für Flöte und Streichquartett   Allegro,   Andante con moto,   Menuetto-Allegro un poco,

Lento-Allegro vivace        

Quintett B-Dur für Fagott und Streichquartett Allegro moderato,   Lento Arioso,   Menuet: Allegro assai,   Finale:Presto

 

Heinrich Joseph Bärmann ( 1784 – 1847 )

Klarinettenquintett Nr.1 op.19 Allegro moderato,Romanze-Andante,Menuetto,Rondo-Allegro

Klarinettenquintett Nr.2 op.22 Allegro non troppo,Adagio non troppo,Menuetto,Rondo-Allegro molto

Klarinettenquintett Nr.3 op.23 Allegro non troppo,Adagio,Allegro

 

Louis Spohr ( 1784 – 1859 )

Fantasie und Variationen f.Klarinette u.Streichquartett op.81 Allegro molto

Klavierquintett op.130 Allegro moderato,Scherzo-Moderato,Adagio,Finale-Vivace

Franz Schubert ( 1797 – 1828 )

Streichquartett Es-Dur D87 / op.post.125/1 Allegro moderato,Scherzo-Prestissimo,Adagio,Allegro

Fünf Menuette für Streichquartett D89

Streichquartett B-Dur D112 / op.post.168 Allegro ma non troppo,Andante sostenuto,Minuetto-Allegro,Presto

Streichquartett c-Moll D703 “Quartettsatz” Allegro assai

Streichquartett a-Moll D804 / op.29/1 “Rosamunde-Quartett” Allegro ma non troppo,Andante,

Menuetto-Allegretto,Allegro moderato

Streichquartett d-Moll D810 / op.post. Allegro,Andante con moto,Scherzo-Allegro molto,Presto

Streichquartett G-Dur D887 / op.post.161 Allegro molto moderato,Andante un poco mosso,Scherzo-Allegro vivace,

Allegro assai

Klavierquintett A-Dur D667 / op.post.114 “Forellenquintett” Allegro vivace,Andante,Scherzo-Presto,

Andantino con Variazioni,Allegro giusto

Streichquintett C-Dur D956 / op.post.163 Allegro ma non troppo,Adagio,Scherzo-Presto,Allegretto

Winterreise op.89 für Hohe Stimme – in einer Bearbeitung für Streichquartett und Tenor

 

Felix Mendelssohn Bartholdy ( 1809 – 1847 )

Streichquartett Es-Dur o.Op. Allegro moderato,  Adagio non troppo,  Minuetto-Trio-Minuetto,  Fuga

Streichquartett Es-Dur op.12 Adagio non troppo,Allegro non tardante,  Canzonetta-Allegretto,  Andante espressivo, 

Molto Allegro e Vivace

Streichquartett a-Moll op.13 Adagio,Allegro vivace,  Adagio non lento,  Intermezzo-Allegretto con moto-Allegro di molto,

Presto,Adagio come primo

Streichquartett D-Dur op.44/1 Molto Allegro vivace,Menuetto-Un poco Allegretto,Andante espressivo ma con moto,

Presto con brio

Streichquartett e-Moll op.44/2 Allegro assai appassionato,Scherzo-Allegro di molto,Andante,Presto agitato

Streichquartett Es-Dur op.44/3 Allegro vivace, Scherzo-Assai leggiero e vivace, Adagio non troppo, Molto Allegro con fuoco

Streichquartett f-Moll op.80 Allegro vivace assai, Allegro assai, Adagio, Finale-Allegro molto (25 Minuten)

Streichquartett B-Dur op.81 Tema con Variazioni-Un poco più animato,Presto,Andante come I,  Scherzo-Allegro leggiero, 

Fuga-a tempo ordinario,  Capriccio-Andante con moto,Allegro fugato,assai vivace

Streichquintett A-Dur op.op.18 Allegro con moto,Intermezzo-Andante sostenuto,Scherzo-Allegro di molto,Allegro vivace

Streichquintett B-Dur op.87 Allegro vivace,Andante scherzando,Adagio e lento,Allegro molto vivace

Streichoktett Es-Dur op.20  Allegro moderato ma con fuoco,Andante,Scherzo-Allegro leggierissimo,Presto

Frédéric Chopin ( 1810 – 1849 )

Klavierkonzert Nr.1 in einer Bearbeitung für Klavierquintett Allegro maestoso,  Romanze:Laghetto,  Rondo:Vivace

 

Robert Schumann ( 1810 – 1856 )

Streichquartett a-Moll op.41/1 Andante espressivo,Allegro,   Scherzo-Presto,   Adagio,   Presto

Streichquartett A-Dur op.41/3 Andante espressivo-Allegro molto moderato,Assai agitato-Un poco Adagio-Tempo risoluto,

Adagio molto,Allegro molto vivace

Klavierquintett Es-Dur op.44 Allegro brillante,In modo d’una Marcia-Un poco largamente,Scherzo-Molto vivace,                                                                                    

Allegro ma non troppo

 

Giuseppe Verdi ( 1813 – 1901 )

Streichquartett e-Moll Allegro, Andantino, Prestissimo, Scherzo, Fuga

 

Niels Wilhelm Gade ( 1817 – 1890 )

Streichoktett F-Dur op.17 Allegro molto e con fuoco,Andantino quasi Allegretto,Scherzo-Allegro moderato e tranquillo,

Finale-Allegro vivace

César Franck ( 1822 – 1890 )

Klavierquintett in f-Moll  Molto moderato quasi lento,Allegro,   Lento,con molto sentimento,  

 Allegro non troppo,ma con fuoco

 

Bedrich Smetana ( 1824 – 1884 )

Streichquartett Nr.1 e-Moll  Allegro vivo appassionato,Allegro moderato a la Polka,Largo sostenuto,Vivace

 

Anton Bruckner ( 1824 – 1896 )

Streichquintett F-Dur  Gemäßigt,  Scherzo-Schnell,  Adagio,  Finale-Lebhaft bewegt

 

Woldemar Bargiel ( 1828 – 1897 )

Streichoktett in c-Moll op.15a Adagio-Allegro appassionato,   Andante sostenuto-Allegro,   Allegro

 

Johannes Brahms ( 1833 – 1897 )

Streichquartett c-Moll op.51/1 Allegro,Romanze-Poco Adagio,Allegretto molto moderato e comodo,Allegro

Streichquartett a-Moll op.51/2 Allegro non troppo,Andante moderato,Quasi Minuetto-Moderato,Finale-Allegro non assai

Streichquartett B-Dur op.67 Vivace,Andante,Agitato-Allegretto non troppo,Poco Allegretto con Variazioni

Streichquintett Nr.2 G-Dur op.111 Allegro non troppo,ma con brio,  Adagio,  Un poco Allegretto, 

Vivace,ma non troppo presto

Streichsextett Nr.1 B-Dur op.18 Allegro,ma non troppo,  Andante,ma moderato,  Scherzo-Allegro molto, 

Rondo-Poco Allegretto e grazioso

Streichsextett Nr.2 G-Dur op.36 Allegro non troppo,  Scherzo-Allegro non troppo-Presto giocoso-Tempo I,  Poco Adagio, 

Poco Allegro

Klavierquintett f-Moll op.34a Allegro non troppo,   Andante,un poco Adagio,  Scherzo-Allegro, 

Finale-Poco sostenuto,Allegro non troppo

Klarinettenquintett h-Moll op.115 Allegro,Adagio,Andantino,Con moto

 

Max Bruch ( 1838 – 1920 )

Streichquintett in Es-Dur (1918) Andante con moto,Allegro,Andante con moto,Andante con moto-Allegro ma non troppo vivace

(uraufgeführt am 23.Juli 2008 vom Henschel Quartett)

 

Peter Iljitsch Tschaikowsky ( 1840 – 1893 )

Streichquartett D-Dur op.11 Moderato e semplice,Andante cantabile,Scherzo-Allegro non tanto,Finale-Allegro giusto

Streichquartett es-Moll op.30 Andante sostenuto,Allegro moderato,Andante sostenuto,   Allegretto vivo e scherzando

Andante funebre e doloroso,ma con moto,   Allegro non troppo e risoluto

Streichsextett d-Moll op.70 “Souvenir de Florence” Allegro con spirito,Adagio cantabile e con moto,

Allegretto moderato,Allegro vivace

 

Johan Severin Svendsen ( 1840 – 1911 )

Streichoktett A-Dur op.3 Allegro risoluto ben marcato,  Molto Allegro scherzoso,  Andante sostenuto,

Finale-Moderato,Allegro assai con fuoco

 

Antonín Dvorák ( 1841 – 1904 )

Streichquartett F-Dur op.96 “Amerikanisches”Allegro ma non troppo,Lento,Molto vivace,Vivace ma non troppo

Streichquartett As-Dur op.105 Adagio ma non troppo-Allegro appassionato,Molto vivace,Lento e molto cantabile,

Allegro non tanto

Streichsextett A-Dur op.48 Allegro moderato,   Dumka:Poco Allegretto,   Furiant:Presto,  

Finale:Tema con Variazioni

Klavierquintett A-Dur op.81 Allegro ma non tanto,Dumka-Andante con moto,Scherzo-Molto vivace,Finale-Allegro

 

Sir George Isidor Henschel ( 1850 – 1934 )

Streichquartett op.55  Andante molto sostenuto,Allegro appassionato,    Andante con moto,Allegro,Andante come prima, 

Scherzo-Alegro molto,    Andante con moto,quasi allegretto,grazioso

 

Leos Janácek ( 1854 – 1928 )

Streichquartett Nr.1 “Die Kreutzersonate”Adagio-con moto,Con moto,Con moto-Vivo-Andante,Con moto-Adagio (17 Minuten)

 

Ernest Chausson ( 1855 – 1899 )

“Chanson perpétuelle”op.37 für Sopran und Klavierquintett

 

Edward Elgar ( 1857 – 1934 )

Introduktion und Allegro für Streichquartett und Streichorchester op.47 

 

Hugo Wolf ( 1860 – 1903 )

Italienische Serenade G-Dur Sehr lebhaft

 

Gustav Mahler ( 1860 – 1911 )

Klavierquartettsatz a-Moll (1876 – 1877)

 

Claude Debussy ( 1862 – 1918 )

Streichquartett g-Moll op.10 Animé et très décidé,  Assez vif et bien rythmé,  Andantino,doucement expressif,

Très modéré,Très mouvementé et avec passion

 

Richard Strauss ( 1864 – 1949 )

Streichquartett A-Dur op.2 Allegro, Scherzo, Andante cantabile, Finale-Allegro vivace

“Metamorphosen” in der Fassung für Streichseptett

 

Jean Sibelius ( 1865 – 1957 )

Streichquartett d-Moll op.56 „Voces Intimae“ Andante,Allegro molto moderato,   Vivace,  Adagio di molto, 

Allegretto (ma pesante),  Allegro

 

Carl Nielsen ( 1865 – 1931 )                               

Streichquartett Es-Dur Nr.3 op.14 Allegro con brio,Andante sostenuto,Allegretto pastorale,Finale-Allegro coraggioso.                        

 

Carl Frühling ( 1868 – 1937 )

Klavierquintett in fis-Moll op.30 Allegro molto agitato ed appassionato,  Andante cantabile,  Scherzo-Allegretto grazioso, 

Finale

Hans Pfitzner ( 1869 – 1949 )

Streichquartett d-Moll o.op.(1886) Allegro molto moderato, Allegro ma non troppo, Andante molto sostenuto, Allegro

Klavierquintett C-Dur op.23 Allegro ma non troppo,   Intermezzo-mit ruhiger Grazie,  Adagio,  Finale-Gemächlich bewegt

 

Max Reger ( 1873 – 1916 )

Klarinettenquintett A-Dur op.146  Moderato ed amabile,  Vivace,  Largo,  Poco allegretto

 

Arnold Schönberg ( 1874 – 1951 )

Streichquartett Nr.1 d-Moll op.7 Nicht zu rasch,  Viel langsamer,  Kräftig (nicht zu rasch),  Mäßig;langsame Viertel

Streichsextett „Verklärte Nacht“ op.4

 

Maurice Ravel ( 1875 – 1937 )

Streichquartett F-Dur Allegro moderato-Très doux, Assez vif-Très rythmé, Très lent, Vif et agité

 

Reinhold Glière ( 1875 – 1956 )

Streichoktett D-Dur op.5 Allegro moderato, Allegro, Andante, Allegro assai

 

Ottorino Respighi ( 1879 – 1936 )

“Il Tramonto” für Streichquartett und Mezzosopran

 

Béla Bartók ( 1881 – 1945 )

Streichquartett Nr.1 Lento – attacca : Poco a poco accelerando all’ Allegretto – Introduzione,Allegro – attacca :

Allegro vivace

Streichquartett Nr.4 Allegro,  Prestissimo,con sordino,  Non troppo lento,  Allegretto pizzicato,  Allegro molto

Streichquartett Nr.5 Allegro,  Adagio molto,  Scherzo-Alla bulgarese,  Andante,  Finale-Allegro vivace,Presto

Streichquartett Nr.6 Mesto-Più mosso,pesante-Vivace,   Mesto-Marcia,   Mesto-Burletta,   Mesto

 

Karol Szymanowski ( 1882 – 1937 )

Streichquartett Nr.2 op.56 Moderato dolce e tranquillo,  Vivace,scherzando,  Lento

 

Igor Stravinsky ( 1882 – 1971 )

Drei Stücke für Streichquartett ( 1914 )

 

Anton Webern ( 1883 – 1945 )

Langsamer Satz für Streichquartett ( 1905 )

Fünf Sätze für Streichquartett op.5 Heftig bewegt,Sehr langsam,Sehr bewegt,Sehr langsam,In zarter Bewegung

Sechs Bagatellen für Streichquartett op.9 Mäßig, Leicht bewegt, Ziemlich fließend, Sehr langsam Äußerst langsam, Fließend

 

Alban Berg ( 1885 – 1935 )    

Streichquartett op.3

 

Othmar Schoeck ( 1886 – 1957 )

Notturno op.47 Fünf Sätze für eine Singstimme und Streichquartett

 

Heitor Villa-Lobos ( 1887 – 1959 )

Streichquartett Nr.6 Poco animato,  Allegretto,  Andante,quasi adagio-Lento,  Allegro vivace

 

Adolf Busch ( 1891 – 1952 )

Saxophonquintett Vivace, ma non troppo,  Scherzo-Allegro vivo,  Andante sostenuto

 

Darius Milhaud ( 1892 – 1974 )

“Jakobs Träume” für Streichtrio, Kontrabass und Oboe Animé,  Mystérieux,  Modéré,  Moderement animé,

Hymn-Moderement animé,salennel

Erwin Schulhoff  ( 1894 – 1942 )

Streichquartett Nr.1 (1924) Presto con fuoco,  Allegretto con moto e con malinconia grotesca,  Allegro giocoso alla Slovacca, 

Andante molto sostenuto  

“5 Stücke für Streichquartett” (1923) Alla Valse Viennese, Alla Serenata, Alla Czeca, Alla Tango milonga, Alla Tarantella           

 

Paul Hindemith ( 1895 – 1963 )

Streichquartett Nr.6 Es-Dur Sehr ruhig und ausdrucksvoll, Lebhaft und sehr energisch, Ruhig-Variationen, Breit und energisch

Minimax für Streichquartett

 

Mario Castelnuovo-Tedesco ( 1895 – 1968 )

Quintett op.143 für Streichquartett und Gitarre Allegro vivo e schietto, Andante maestoso,

Scherzo:Allegro con spirito, alla marcia,  Finale: Allegro con fuoco

 

Carl Orff ( 1895 – 1982 )

Satz für Streichquartett von 1914

Satz für Streichquartett in c-Moll von 1921 (uraufgeführt vom Henschel Quartett)

(first performed by the Henschel Quartet)

 

Karl Amadeus Hartmann ( 1905 – 1963 )

Streichquartett Nr.1 “Carillon”

Kammerkonzert für Klarinette, Streichquartett und Streicher Introduktion,Tanz-Variation,Fantasie

 

Dimitrij Schostakowitsch ( 1906 – 1975 )

Streichquartett Nr.3 F-Dur op.73 Allegretto,  Moderato con moto,  Allegro non troppo,  Adagio,  Moderato

Streichquartett Nr.7 fis-Moll op.108 Allegretto, Lento, Allegro

Streichquartett Nr.8 c-Moll op.110 Largo,Allegro molto,Allegretto,Largo,Largo

Streichquartett Nr.15 es-Moll op.144 Elegy-Adagio,   Serenade-Adagio,   Intermezzo-Adagio,   Nocturne-Adagio,  

Funeral March-Adagio molto,   Epilogue-Adagio

Prelude und Scherzo für Streichoktett op.11 Prelude-Adagio,Scherzo-Allegro molto

Klavierquintett g-Moll op.57 Prelude-Lento,Poco più mosso,  Fugue-Adagio,  Scherzo-Allegretto,  Intermezzo-Lento,

Finale-Allegretto

 

Günter Bialas ( 1907 – 1995 )

Kunst des Kanons ( 1994 ) – uraufgeführt vom Henschel Quartett (first performed by the Henschel Quartet)

 

Grazyna Bacewicz ( 1909 – 1969 )

Violinquartett  Allegretto,  Andante tranquillo,  Molto Allegro

 

Vagn Holmboe ( 1909 – 1996 )

Streichquartett Nr.5 op.66 Pesante-Fluente-Tempo I,   Adagio,   Energico

 

Harald Genzmer (*1909 )

Streichquartett Nr.1 ( 1949 ) Adagio,Thema mit Variationen-Tranquillo,Scherzo-Presto,Rondo-Allegro giocoso

 

Samuel Barber ( 1910 – 1981 )

Streichquartett h-moll op.11 Molto Adagio e appassionato,  Molto Adagio,  Molto allegro (come prima)

 

Eduard Pütz (*1911 )

“Cries in the Dark” – Blues für Alt-Saxophon und Sreichquartett

 

Jean Francaix ( 1912 – 1997 )

Streichquartett  Allegretto vivace,  Andante,  Scherzo-Presto,  Allegretto moderato – Sub. Lento e molto sostenuto

 

Werner Linde ( 1913 – 1943 )

Streichquartett Nr.2 C-Dur  Sehr langsam,   Variationen über ein Volkslied (So leb denn wohl),Langsam,etwas zögernd,

Nicht zu schnell,fließend,  Gemessen (langsames Marschtempo),  Sehr langsam und ruhig, 

Nicht zu schnell

 

Benjamin Britten ( 1913 – 1976 )

Streichquartett Nr.3 op.94 Duets-With moderate movement,  Ostinato-Very fast,  Solo-Very calm, 

Burlesque-Fast con fuoco,  Recitative and Passacaglia (La Serenissima)

“Phantasy-Quartett” für Oboe und Streichtrio in einem Satz, Andante alla Marcia,Allegro giusto,Andante,

Molto pu presto,Tempo Imo-Andante alla Marcia

 

Alberto Ginastera ( 1916 – 1983 )

Streichquartett Nr.1 op.20 Allegro violento ed agitato, Vivacissimo, Calmo e poetico, Allegramente rustico

Streichquartett Nr.2 op.26 Allegro rustico,Adagio angoscioso,Presto magico,Tema Libero e rapsodico,Furioso

 

Bertold Hummel (*1925 )

Streichquartett Nr.2 ( 1972 ) Mosaici,  Lamentationes,

 

André Boucourechliev ( *1925 )

Streichquartett Nr.3 ( 1994 )

 

Isang Yun ( 1927 – 1995 )

Klarinettenquintett Nr.2

 

 

Russell Smith ( 1927 – 1998 )

Streichquartett ( 1990 ) Allegro non troppo,Vivace scherzando,Adagio espressivo,

dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartet)

 

Wilhelm Killmayer (*1927 )

Streichquartett (1969)

 

Per Norgard (*1932 )

Streichquartett Nr.1 “Quartetto Breve”(1952)Lento, poco Rubato – Allegro Resoluto

 

Akira Miyoshi (*1933 )

Streichquartett Nr.3

 

Jiro Censhu (*1934 )

Quintet for Koto and String Quartet “Landscapes with a bridge” (1997) Misterioso,   Andante,   Molto vivo

 

Arvo Pärt (*1935 )

” Summa ” ( 1977 / 1991 )

 

Gloria Coates ( *1938 )

Streichquartett Nr.8 ( 2002 )

 

Wilfried Hiller (*1941 )

Streichoktett „Nacht des roten Mondes“  Schmerzensmutter,  Maria Magdalena unter dem Kreuz,  Teuflische Intrige, 

Blutstropfen,die die Sonne verdunkeln,  Leidenschaftliche Umarmung

Dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartett)

 

Somei Satoh (*1947 )

Toward the Night“ für Streichquartett

 

Manfred Trojahn ( *1949 )

Streichquartett Nr.3 ( 1983 ) Molto Adagio,  sehr zart-äußerst langsam,  Agitato,  sehr langsam-mit äußerster Ruhe

Fragmente für Antigone“ 6 Stücke für Streichquartett ( 1988 )  I „…wenn uns nicht im Finstern hält die Zeit“, 

II „nicht kam ein Wort zu mir…“starr, senza espressione,     III „…marmornen Glanz…“ sehr zart,   

IV „…dieselben Stöße der Seele“ gravissimo,    V „O mir, grad vor dem Tode ist dies das Wort“   

VI „…und nicht wohin ich gehe“ lentissimo

Lettera amorosa (2007), für Streichquartett 2 Soprane, 2 Violinen Chant d’insomnie I,  lettera amorosa, 

Chant d’insomnie II,  Chanson,  Fuggite,amanti,amor,   Chant d’insomnie III,   Lied

(uraufgeführt vom Henschel Quartett – first performed by the Henschel Quartet)

Streichquartett Nr.4 ( 2009 ) Molto moderato,   moltissimo vivace (Erste fremde Szene),  lento,rubato, 

andante,leggiero,sempre un poco staccato (Zweite fremde Szene)

dem Henschel-Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel-Quartet)

 

Robert Saxton (*1953 )

Fantazia für Streichquartett ( 1993 )

 

Mark Wingate (*1954 )

Streichquartett Nr.2 “The Landerian” ( 1994 )

 

Ulrich Schultheiss (*1956 )

Streichquartett Nr.2 ( 1984 )

Streichquartett Nr.3 ( 1996 ) Tessuti, Connections, jazzy

dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartett)

Klavierquartett Nr.1 ( 1989/90 )Presto possibile,Largo (à Alban Berg),Scherzino

dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartet)

 

 Michail Goleminov (*1956 )

Streichquartett ( 1991 ) – uraufgeführt vom Henschel Quartett (first performed by the Henschel Quartet)

 

Thomas Rebensburg (*1958 )

“Essentials” für Streichquartett ( 1998 ) “Love”-Moderato,  “Anxiety”-Lento espressivo,  “Hope”-Vivo

dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartet)

 

Lance Hulme (*1960 )

“Veronica’s Veil” für Streichquartett

 

Karol Grudzien (*1961 )

Streichoktett ( 2001 ) uraufgeführt vom Henschel Quartett (first performed by the Henschel Quartet)

 

Chris Theofanidis (*1967 )

“Ariel Ascending” (  1995 ) Gliding effortessly,   Fleeting;delicate,   Exuberant;brilliant

uraufgeführt vom Henschel Quartett (first performed by the Henschel Quartet)

 

Jesper Koch (*1967 )

Rememberance“ für Streichquartett ( 1998 – 1999 , Überarbeitung 2004 ) I. Lullaby-Allegro feroce,

 II. Intermezzo-Tempo di valse,  III. Lamento-Adagio mesto (…but all should know that I have not died   

 (F:G:Lorca),  IV. Primavera-Presto capriccioso (kaleidoscope)

Streichquartett (2007 -08) Eintritt-Allegro energico,  Schlaflied-Ruhige achtel,  Alp-träumerei,  Abschied-Adagio sostenuto

dem Henschel-Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel-Quartet)

 

Thomas Agerfeldt Olesen (*1969 )

Streichquartett Nr.3 ( 1997 ) dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartett)

 

Matthias Pintscher (*1971 )

Streichquartett Nr.4 „Ritratto di Gesualdo“ ( 1992 )

 

Heather Anne Schmidt (*1975 )

“Phantoms” ( 1995 )

Streichoktett ( 1997 ) Lento e mesto,  Allegro energico

dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartet)

Klavierquintett ( 2000 ) Allegro con fuoco,  Adagio,

dem Henschel Quartett gewidmet (dedicated to the Henschel Quartett)